Nederland

Iquana iquana

20156180_1318204611611076_8272274376310635185_njpg

Iquana iquana

 De groene leguaan is een grote hagedis.
Meestal worden de volwassen mannetjes tussen de 120 en 140 cm.(Dit zonder staart gemeten) en de vrouwtjes tussen de 0,90 en 120 cm.Het grootste exemplaar schijnt 230 cm te zijn geweest en 10,5 kilo.
Naast alle andere vijanden zoals slangen, katachtige en roofvogels,Is de grootste vijand van de leguaan de mens.
Hun hele leefgebied(het bos) wordt totaal leeggehaald voor het hout.
Maar ook worden deze dieren gegeten, maar ook hun eieren.
Schijnbaar zijn het niet alleen de mooiste maar ook de lekkerste dieren.
Ook worden er nog steeds dieren gevangen om verkocht te worden als huisdier, en dit zal steeds vaker gaan gebeuren als er een verbod op deze dieren gaat komen.
In het meest noordelijke deel van hun verspreidingsgebied komt een variĆ«teit voor met hoorntjes op de neus. ( deze worden soms Iquana rhinolopha genoemd) het gaat hier niet om een aparte soort of ondersoort want gehoornde exemplaren chijnen hier en daar in het gehele gebied voor te komen.
Groene leguanen leven in bosrijke gebieden, en als je ze goed bekijkt dan zul je zien dat dit dier zich heeft aangepast aan het leven in bossen en struiken.Hun kleur geeft ze een fantastische camouflage, en met hun sterke en scherpe nagels kunnen ze goed klimmen en hun lange staart gebruiken ze o.a. als roer als ze van tak tot tak springen maar ook als verdediging want ze kunnen er rake klappen mee uitdelen. (en dan spreek ik uit ervaring).
Volwassen dieren klimmen soms tot een hoogte van wel 20 meter.
Jonge dieren vindt men in de wat lagere gedeeltes.
Ook houden de groene leguanen van water dus zijn ze ook vaak te vinden langs de oever van een rivier.
Bij gevaar zullen ze ook met een flinke duik hier in springen.
Een groene leguaan kan zich bijzonder goed aanpassen in verschillende gebieden, je zal ze dan ook in de buurt van mensen aan treffen, maar ook in zeer droge gebieden.