251685_108844289213787_5215868_njpg


Tijgerpyton

Python molurus
Inleiding:
De Python molurus heeft 2 ondersoorten en wel de donkere Tijgerpython (Python molurus bivitatus) en de lichtere soort de lichte tijgerpython (Python molurus molurus) deze tweede ondersoort is zwaar beschermd en dus een Cites A dier.
Dit dier komt niet veel in terraria voor dus zal ik me meer richten op de donkere Python.
De tijgerpython kan een lengte behalen van ongeveer 6 meter en bij een goede verzorging kan hij wel 30 jaar oud worden.
In het wild komt hij voor in heel Zuidoost-Azië,hij voelt zich thuis in de grasvlakte’s, moerassen en bossen en vaak in de buurt van water.
Omdat dit dier ook graag in het water zich vertoeft.
Vele mensen denken dat zo’n dier na veel hanteren tam wordt dit is echt niet waar, een dier wat 2,5 meter groot is kan al een gevaar opleveren voor de mens,dus blijft het altijd opletten.
Als men dus te makkelijk denkt over dit dier kan het mensen levens kosten.
Mocht je een dier van meer dan 2,5 meter willen hanteren pak hem dan wel op met minimaal 2 personen het dier is dan ongeveer rond de 60 kilo.
Terrarium:
Zorg ervoor dat het dier niet kan ontsnappen,maar zorg er ook voor dat een klein kind er niet in kan komen.
Omdat de tijgerpython groot wordt zorg dan ook voor een groot terrarium.
En denk erom een tijgerpython is enorm sterk dus zorg ervoor dat je terrarium ook erg stevig is.
Als je jonge dieren hebt zou ik een terrarium nemen die net zo groot is als het dier zelf.
Jammer genoeg zijn er geen regels voor maten van een terrarium voor reptielen, maar ik zou toch een terrarium nemen die minstens ¾ keer zo groot is  als het volwassen dier met een groot water gedeelte wat ook makkelijk te verschonen is.
Een tip is om in het terrarium een aantal planken op verschillende hoogte te plaatsen zo kan het dier zelf bepalen op welke temperatuur hij kan gaan liggen.
Verder kun je het geheel aankleden met stevige takken en boomstammen en wat niet vergeten mag worden zijn schuilplaatsen.Maar als je het helemaal goed wil doen zou ik een hele slaapkamer ombouwen tot terrarium maar hier zitten natuurlijk ook weer gevaren aan.
Temperatuur:
Zorg ervoor dat de temperatuur in het terrarium tussen de 27 en 32 graden ligt, onder de lamp mag het maximaal tot ongeveer 35 graden zijn.
s’Nachts mag de temperatuur niet lager komen dan 22 graden.
Luchtvochtigheid:
De luchtvochtigheid moet tussen de 75 en 90% zijn.
Omdat het terrarium groot is zou ik een vernevelaar gebruiken om dit te behalen,deze hoeft niet de gehele dag aan te staan.
Voedsel:
Geef aan jonge dieren muizen zowel levend als dood,dit is makkelijk omdat als er geen levend voer is kun je altijd nog diepvries muizen halen.
Volwassen dieren geef je ratten, cavia’s en zelfs konijnen en dit ongeveer om de drie weken, hou dit niet precies aan want in het wild hebben ze ook niet op de zelfde tijden te eten.
Let er wel op dat je de dieren niet overvoert